Taiji- jikung


Taiji on Kiinassa syntynyt laji, missä yhdistyy kolme perinnettä. Ne ovat meditaation, itsepuolustuksen ja terveysvoimistelun perinteet. Taijji kehittyi 1800 -luvulla Kiinassa ja levisi ulkomaille 1900-luvulla. Länsimaissa laji saavutti suuren suosion 1900-luvun loppupuolella. Taiji on osa kiinalaista qiqong-perinnettä, joka perustuu qin eli elinvoiman liikettä kehossa edistäviin hitaasti ja keskittyneesti tehtyihin liike- ja hengitysharjoituksiin. Qiqong-harjoittelu antaa pohjan oikeanlaiselle taijiharjoittelulle, eri pituisille liikesarjoille, jotka voi myös mieltää liikkuvaksi qiqongharjoitteluksi. Liikesarjoja kutsutaan myös taijimuodoiksi. Liikkeet tehdään pehmeästi ja sulavasti, kuten virtaava vesi. Pohja liikkeisiin tulee kiinalaisesta kamppailutaidon perinteestä ja niissä on useita eläinten liikkeitä jäljitteleviä liikkeitä. Kestoltaan sarjat ovat parista minuutista puoleen tuntiin.

Taiji on erityisesti tunnettu loistavana kunnon ja terveyden ylläpitäjänä. Liikuntamuotona se sopii useimmille, eikä aluksi vaadi hyvää pohjakuntoa. Vaikka liikkeet ovat pääasiassa hitaita, on se silti erinomainen tapa parantaa kuntoa. Hitaat keskittyneesti tehdyt liikkeet voitelevat mm. niveliä ja muutenkin edesauttavat ylläpitämään ja kehittämään kehon liikkuvuutta sekä tasapainoa. Ryhti paranee.

Terveyteen taijin on todettu vaikuttavan erityisen positiivisesti. Immuunisuoja on vahvempi ja mm seuraavista sairauksista kärsivät ovat saaneet apua oireisiinsa: verenpainetauti, suolistotulehdukset, vatsahaava, sydänvaiva, reuma, migreeni. Myös selkä- ja nivelvaivoista kärsivät ovat saaneet apua taijista.

Hitaasti ja keskittyneesti tehdyt liikkeet sekä hidas hengitysrytmi rauhoittavat mieltä ja auttavat keskushermostoa päästämään stressistä irti. Unenlaatu kohenee. Muutenkin olo kehossa on kokonaisvaltaisesti parempi harjoittelun myötä. Pitkäaikainen harjoittelu tuo mukanaan pysyvämpää terveyttä ja hyvinvointia, sisäistä rauhaa ja mielen selkeyttä.

Jin ja Jang

Taijihin olennaisesti kuuluu kaksi vastakkaista voimaa, jotka yhdessä muodostavat kokonaisuuden. JinJang-symboli on maailmanlaajuisesti tunnettu ja kuvaa näiden kahden voiman välistä tanssia, vuorovaikutusta. Kullekin voimalle on annettu erilaisia ominaisuuksia tai määritelmiä. Jin esimerkiksi luokitellaan pehmeäksi, feminiiniseksi ja vastaanottavaksi voimaksi. Jang taas luokitellaan kovaksi, aktiiviseksi ja maskuliiniseksi. Kummassakin voimassa on ripaus toista ja parhaimmillaan ne toimivat harmonisesti keskenään. Tätä harmoniaa omassa kehossa ja elämässä tavoitellaan taijin avulla.

Ryhmät ja ohjaus

Taiji sopii hyvin työkykyä ylläpitävänä lajina sekä virkistyspäivien ohjelmistoon. Tmi Pendragon tarjoaa ohjausta ja opetusta yrityksille, yhteisöille sekä yksityisille. Harjoituksen kesto on yleensä 45min – 1,5h, sopimuksen mukaisesti. Eri pituisia intensiivikursseja on myös tilattavissa. Ohjaajana toimii Michael Schirmer, joka on harjoittanut taijita vuodesta 1994 ja opettanut sitä mm. Hiidenopistossa (Lohja) vuodesta 1998.